Заходи наглядової діяльності ДІЯР України

30 апреля 2021, 20:40

Для встановлення безпеки використання медичної техніки з іонізуючим випромінюванням Держатомрегулювання проводить систему заходів контролю. Це стосується як документального оформлення, так і практичної діяльності медичного закладу.

Держнагляд за виконанням умов радіаційної безпеки здійснюється згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабміну від 13 листопада 2013 р. № 824.

Державний нагляд здійснюється з метою:

  • Контролю за дотриманням законодавчих норм, які визначені в документах;

  • Фізичного захисту обладнання з джерелами іонізуючого випромінювання (ДІВ);

  • Застосування заходів з запобігання порушень у використанні радіаційної техніки.

Основні заходи держнагляду

  1. Аналіз даних про стан радіаційної безпеки медзакладу.

  2. Інспекційні перевірки та обстеження.

  3. Видача приписів та розпоряджень у разі, якщо є наявність порушень вимог безпеки.

  4. Застосування примусових заходів, встановлених законодавством.

У медичному закладі радіаційний контроль здійснюється територіальним органом ДІЯР. У разі необхідності, до цього можуть долучатись представники інших держорганів контролю та фахівці наукових або експертних організацій. Представником Держатомрегулювання є інспектор з радіаційної безпеки. Для займання цієї посади він повинен пройти спеціальне медобстеження, кваліфікаційну атестацію та отримати допуск до діяльності з ДІВ. Для підтвердження своїх повноважень інспектори мають посвідчення і особистий штамп з даними про назву інспекції.

Принципи державного нагляду

  • Безпека, що стосується ядерної та радіаційної сфери обладнання, стоїть на першому місці;

  • Заходи держнагляду прозорі, сплановані та систематичні;

  • Об’єктивність інспекторів під час діяльності;

  • Впровадження примусових заходів для запобігання правопорушень.

  • Ніякі посадові особи та громадяни не можуть втручатись в проведення заходів держконтролю.

Для використання обладнання з іонізуючим випромінюванням медичному закладу необхідно отримати ліцензію на рентген або апарати променевої терапії. Після подання заяви з пакетом документів слід чекати інспекційного обстеження. Для чого воно проводиться? Це процедура для перевірки достовірності даних, які засвідчуються в документах, доданих до заяви на оформлення ліцензії. Також інспектор переконується в наявності умов для проведення діяльності з ДІВ і достатності технічної та організаційної бази для цього.

В процесі роботи медзакладу Держатомрегулювання проводить інспекційні перевірки – це систематичний контроль за виконанням медичною організацією правил і норм безпеки використання ДІВ. Такі перевірки відбуваються згідно з річним планом ДІЯР.

Таким чином, будь-який медичний заклад, що планує використання рентгентехніки, має отримати дозвільні документи Держатомрегулювання і підтверджувати відповідність законодавчим вимогам під час інспекційних перевірок.

Вернуться назад
На печать
Источник: http://medbiz.com.ua/news/Novosti_o_meditsine/5115-zahodi-naglyadovo-dyalnost-dyar-ukrani.html