Медики з'ясували, як замінники цукру руйнують здоров'я

07 января 2023, 00:00

У багатьох країнах штучні підсолоджувачі використовують як низькокалорійну альтернативу цукру. Виявилося, що це нездорове рішення, тому що вживання підсолоджувачів може на 9-18% підвищити ризик серцево-судинних захворювань.

Попередні дослідження показували, що штучні підсолоджувачі та штучно підсолоджені напої призводять до збільшення ваги, високого кров'яного тиску та запальних процесів. Однак, було незрозуміло, як вони пов'язані з різними захворюваннями, серед яких серцево-судинні.

Для з'ясування цього питання вчені проаналізували інформацію про 103 388 учасників французького веб-дослідження NutriNet-Sante, яке розпочали у 2009 році для виявлення зв'язків між харчуванням та здоров'ям. 80% учасників були жінками, а їхній середній вік – 42 роки. Серед них 37% вживали у різній формі підсолоджувачі.

За 10 років експериментів серед добровольців зафіксували приблизно 1,5 тисячі серцево-судинних проблем (зокрема, ішемічний напад, інфаркт та інсульт). Серед тих, хто вживає цукрозамінники, ризик розвитку таких станів був на 9% вищим, а цереброваскулярних хвороб – на 18%. Останні, також відомі як судинні захворювання головного мозку, є групою хвороб, що проявляються ураженням судин головного мозку та судин шиї, а також призводять до пошкодження речовини головного мозку.

Цікаво, що підсолоджувачі по-різному впливали на стан організму. Вчені стверджують, що аспартам більшою мірою пов'язаний із цереброваскулярними проблемами, а сукралоза та ацесульфам – з коронарною хворобою серця.

Вернуться назад
На печать
Источник: http://medbiz.com.ua/news/Novostiikataloga/6062-Mediki-zyasuvali-yak-zamnniki-tsukru-ruynuyut-zdo.html