Лікарі розповіли, стрес може призвести до втрати пам'яті

29 февраля 2024, 22:00

І в даному процесі винна імунна система, кажуть вчені з університету Огайо.
Вивчаючи мишей, підданих агресії з боку інших домінантних гризунів, дослідники виявили, що тварини не могли пригадати розташування евакуаційного отвору в раніше освоєному ними лабіринті.

Ефект був помічений лише після повторних актів агресії, з чого фахівці зробили висновок, що одноразові стресові ситуації не викликають забудькуватість.

Стан мишей в дослідженні імітувало хронічний психосоціальний стрес, який відчувають люди на військовій службі, на роботі або в стосунках.

Короткочасна втрата пам'яті була викликана запаленням в мозку, що було результатом появи імунних клітин, які називаються макрофагами, пояснюють експерти.

Розглянувши гіпокамп - ділянка мозку, яка управляє пам'яттю та емоціями - вчені виявили, що миші мали проблеми з просторовою пам'яттю і уникали соціальних контактів терміном до чотирьох тижнів, що вказує на поведінку депресивного типу.

Коли мишам дали ліки, щоб зменшити запалення в мозку, депресивні симптоми залишилися, навіть не дивлячись на те, що втрата пам'яті і запальні макрофаги зникли.

Це дозволило фахівцям зробити висновок, що вплив стресу на пам'ять безпосередньо пов'язано із запаленням і дією імунної системи, а не з пошкодженням головного мозку.

Вернуться назад
На печать
Источник: http://medbiz.com.ua/news/Novostiikataloga/7082-Lkar-rozpovli-stres-mozhe-prizvesti-do-vtrati-pam.html