Спорт зменшує рівень запалення в організмі

22 марта 2024, 00:00

До такого висновку дійшли вчені з Університету Ноттінгема.

Регулярні фізичні вправи в людей з артритом знижують як рівень болю, а й показник запальних компонентів цитокінів. Попри те, регулярні заняття збільшують рівень каннабіодоподібних речовин, які організм людини виробляє самостійно. Це стимулятори ендоканабіноїди.

Цікаво, що це зміни у нашому організмі відбуваються завдяки кишковим бактеріям, показали спостереження. Вченим і раніше було відомо, що спорт зменшує рівень хронічних запалень, які, у свою чергу, народжують безліч недуг, включаючи пухлини, артрит та серцево-судинні захворювання. Але до кінця вчені не могли розібратися з тим, як це відбувається. І ось зараз у ході експериментів за участю 78 жертв артриту відповідь на запитання було отримано.

38 учасників виконували 15-хвилинні вправи для зміцнення м'язів щодня протягом 6 тижнів, а ще 40 продовжували жити, як завжди. Наприкінці дослідження учасники з першої групи як змогли зменшити рівень болю, а й отримати більше корисних бактерій в кишечнику, які виробляли протизапальні речовини. У них виріс рівень ендоканабіноїдів та скоротилася кількість цитокінів.

Вернуться назад
На печать
Источник: http://medbiz.com.ua/news/Novostiikataloga/7118-Sport-zmenshuie-rven-zapalennya-v-organzm.html