Як знизити ризик розвитку деменції

27 марта 2024, 00:00

Вчені постійно відкривають нові корисні властивості.

Згідно з недавнім дослідженням вчених Тяньцзіньського медичного університету (Китай), опублікованому в журналі PLoS Medicine, ці напої можуть бути корисними для людей у віці. Вчені вивчили дані про здоров'я 365 682 осіб з біобанку Великобританії, вік яких склав від 50 до 74 років. Учасники приєдналися до дослідження з 2006 до 2010 року, за ними спостерігали до 2020 року.

Експертів цікавив можливий зв'язок між вживанням чаю/кави та інсультом, а також деменцією. Протягом середнього періоду спостереження 11,4 роки ці захворювання розвинулися у певної кількості учасників.

"Ми виявили, що вживання кави та чаю окремо або в комбінації було пов'язане з нижчим ризиком інсульту та деменції. Вживання кави окремо або в поєднанні з чаєм було пов'язано з нижчим ризиком постінсультного недоумства", - зазначається у висновку вчених. Так, порівняно з даними тих, хто взагалі не пив чай та каву, вживання двох-трьох чашок кави та двох-трьох чашок чаю на день виявилося пов'язане зі зниженням ризику інсульту на 32% та зі зниженням ризику деменції на 28%, зазначають дослідники.

Проте, зазначають вчені, дані учасників біобанку Великобританії не є репрезентативними для населення Сполученого Королівства. Крім того, добровольці спочатку самостійно повідомляли про вживання кави та чаю. Ці дані можуть не відображати довгострокові моделі. Вчені звертають увагу, що незмірні спотворюючі фактори у спостережних дослідженнях можуть призвести до зміщених оцінок ефекту.

Вернуться назад
На печать
Источник: http://medbiz.com.ua/news/Novostiikataloga/7125-YAk-zniziti-rizik-rozvitku-dementsi.html