Перспективні напрями лікування ішемічної хвороби серця

27 августа 2021, 17:00 | 

Захворювання серцево-судинної системи посідають провідну позицію серед причин смертності та інвалідизації населення як в Україні, так і в усьому світі. Серед них однією з найпоширеніших є ішемічна хвороба серця. Щороку від неї помирають понад 400 тис. українців, що становить 64,3% від загальної кількості смертей*. І щорічно, на жаль, є тенденція до зростання цих показників. Про сучасні методи лікування ішемічної хвороби серця, її профілактику та медичний супровід пацієнтів із цією патологією розповідає ендоваскулярний хірург, кандидат медичних наук, лікар Медичної мережі “Добробут” Андрій Володимирович Басацький.

Що таке ішемічна хвороба серця та кому вона загрожує?

Для нормальної роботи міокарду необхідні кисень та поживні речовини у кількості, відповідній активності роботи серцевого м’язу. Патологічний стан, за якого кровообіг не здатний забезпечити потреб серцевого м’яза, називається ішемічна хвороба серця (ІХС).

Основною причиною порушень кровообігу в коронарних артеріях є атеросклеротичні зміни в стінці судин, які супроводжуються розвитком

атеросклеротичних бляшок. Внаслідок цього відбувається звуження перерізу однієї або декількох коронарних артерій та порушується еластичність судинної стінки. Всі ці зміни призводять не лише до погіршення кровообігу, а й до гострої закупорки судин через розрив атеросклеротичної бляшки або спазм.

За останні кілька десятиліть профіль пацієнтів з ішемічною хворобою серця значно змінився. Сучасний ритм життя, постійні стреси, неправильне харчування, шкідливі звички – все це призводить до того, що хвороба “молодшає” і діагностується вже у людей віком після 35 років. Серед факторів, які провокують розвиток ІХС, можна виділити дві великі групи:

  • немодифіковані, тобто, ті на які ми не можемо вплинути. Це спадковість (наявність ІХС та інфаркту міокарда у близьких родичів), чоловіча стать, похилий вік (понад 60 років для чоловіків і 75 років для жінок);
  • модифіковані – фактори, які можна контролювати. До них належать високий артеріальний тиск, підвищений рівень цукру крові та холестерину, надмірна вага, тютюнопаління, зловживання алкоголем, малорухомий спосіб життя тощо.

Якщо внаслідок ішемічної хвороби серця відбувається раптове припинення кровопостачання міокарду, виникає найважча форма хвороби – гострий коронарний синдром. Зазвичай пусковими факторами гострого порушення коронарного кровообігу є фізичне навантаження, сильний стрес, різке підвищення артеріального тиску. При цьому найчастіше пацієнти скаржаться на відчуття стиснення та печію в ділянці грудей, які можуть віддавати болем у лівій руці, нижній щелепі, животі або навіть спині. Часто больовий синдром може бути нетиповим – схожим на симптоми виразки шлунка, радикуліту або бути відсутнім зовсім. Крім того, пацієнта можуть турбувати загальна слабкість, перебої в роботі серця, раптова задишка, втрата свідомості. За відсутності правильного та своєчасного лікування гострий коронарний синдром переходить в інфаркт міокарду – зміни в серцевому м'язі стають незворотними.


Вчасна діагностика здатна врятувати життя

У разі появи перших симптомів гострого коронарного синдрому (тиснучий біль за грудиною, який виник на тлі важкого фізичного навантаження, сильного стресу, значного підвищення артеріального тиску і триває понад 15 хв), необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Фактор часу є вирішальним, адже чим швидше буде відновлено кровопостачання, тим вищі шанси на збереження життєздатності міокарду та подальше одужання.

Основним діагностичним критерієм встановлення діагнозу гострого коронарного синдрому є поява характерних змін на електрокардіограмі. Діагноз є визначальним для подальшого маршруту пацієнта, у випадку його підтвердження необхідно якнайшвидше доставити пацієнта до медичного закладу, де може бути виконана ургентна коронарографія та стентування коронарних артерій.

Запорукою збереження життя пацієнта при гострому коронарному синдромі є поєднання трьох основних факторів: наявність сучасного обладнання для проведення ендоваскулярних операцій, висока кваліфікація та досвід хірурга, а також швидкість дій медичного персоналу.

Злагоджена робота бригад швидкої допомоги “Добробут”, оснащених необхідним обладнанням для швидкої діагностики, а також наявність сучасних операційних в Інноваційному центрі хірургії серця та судин дозволяють на кожному етапі забезпечити нерозривний зв’язок усіх ланок на шляху до виживання пацієнта. Постійний зв'язок із бригадою невідкладної допомоги дає можливість хірургам дистанційно відстежувати стан пацієнта, розробити план втручання та підготувати операційну, поки пацієнт прямує до центру. Дуже важливим на цьому етапі є залучення кількох спеціалістів: кардіолога, кардіохірурга та ендоваскулярного кардіохірурга – це дозволяє обрати індивідуальну стратегію хірургічного лікування в кожному окремому випадку.

Коронарне стентування – новий обрій лікування ішемічної хвороби серця

Судинна хірургія та ангіопластика невпинно розвиваються і застосовують на практиці провідні наукові винаходи. Сучасні ендоваскулярні методи лікування ішемічної хвороби серця дозволяють запобігти більшості смертей та подальшій інвалідизації після перенесеного нападу.

Найбільш сучасним та дієвим методом, так званим “золотим стандартом” у лікуванні гострого коронарного синдрому, є стентування коронарних артерій. Він дозволяє якнайшвидше визначити точне розташування місця закупорки судини, її ступінь та повністю відновити кровопостачання міокарду. Стент – це композитна металева конструкція сітчастої будови, яка встановлюється до просвіту судини за допомогою ендоваскулярного катетера, та запобігає її звуженню. Всі сучасні стенти провідних світових виробників вкриті лікарською речовиною для запобігання відторгнення його організмом.

Коронарне стентування є одним із небагатьох кардіохірургічних втручань, яке дозволяє досягти бажаного ефекту без надмірної травматизації пацієнта, загального наркозу та важкого періоду відновлення. Планові процедури зазвичай проводяться амбулаторно – того ж дня пацієнт може залишити клініку. Після ургентних втручань може знадобитися довший період спостереження в стаціонарі, але вже через одну добу після стентування коронарних артерій пацієнт може бути виписаний додому та повернутися до звичного способу життя. В Інноваційному центрі хірургії серця та судин "Добробут" допомогу пацієнтам із гострим коронарним синдромом надають цілодобово і якнайшвидше. Від моменту госпіталізації до встановлення стенту проходить 20 хв, що повністю відповідає світовим стандартам.

Світова практика підтверджує, що за умови правильно проведеної операції (відповідно до клінічних протоколів) та дотримання пацієнтом усіх рекомендацій лікаря, метод стентування дозволяє підтримувати нормальний кровообіг у ділянці встановлення стенту протягом усього життя.

Профілактика серцево-судинних захворювань для попередження гострих станів

Звісно, що найбільш ефективною профілактикою ішемічної хвороби серця та гострого коронарного синдрому є усунення факторів ризику, а саме: контроль підвищеного артеріального тиску, його безперервна корекція за допомогою медикаментозних засобів, зниження рівня цукру крові та холестерину. Обов’язковим також за наявності захворювань серцево-судинної системи є регулярний нагляд у кардіолога.

Завжди звертаю увагу своїх пацієнтів на необхідність піклуватися про своє здоров’я постійно і заздалегідь – дотримуватися здорового та активного способу життя, намагатися уникати стресів, правильно харчуватися. Це не порожні слова і не те, що стосується тільки здорових людей. Це прості, але регулярні дії, які не тільки покращують самопочуття людини загалом, а й дозволяють вберегтися від гострих хвороб серцево-судинної системи. Серце – це те, про що варто піклуватися все життя.


Похожие новости:
» Названі перші симптоми ішемічної хвороби серця
Є ряд симптомів, які ми часто ігноруємо, однак вони можуть бути сигналом серйозних захворювань. ...
» Названі причини розвитку хвороб серця
Про найпоширеніші причини хвороб серця - читайте у матеріалі. ...
» Як по руках та ногах зрозуміти, що у вас ішемічна хвороба серця
Ішемічна хвороба серця має як поширені, так і неочевидні симптоми. Про друге розповіло британське ...
» Профілактика кардіологічних захворювань
При найменшому дискомфорті в області серця варто звернутися до кардіолога. Адже серце - один з ...
» Як визначити по очах, що у людини високий тиск
Багато людей у 40 років бувають у окуліста регулярно. ...
Категория: Новости каталога | Просмотров 209 |


Ссылка на страницу:
Добавить в блог | Версия для печати »


Вы можете авторизироваться с помощью предложенных социальных сервисов для добавления комментария.
Комментарии от авторизованных пользователей добавляются в каталог без проверки администратора.


Вы можете войти используя: Yandex Google Вконтакте Mail.ru Twitter Loginza MyOpenID OpenID WebMoney
Ваше имя: *  
Ваш email (необязательно):     
Комментарий: *  
  символов осталось.
Код безопасности: *  
  ООО "ИННОЛ" - Украина, Полтавская обл., Полтава.

  Моющие пробиотики - инновационный метод очистки в лечебно-профилактических учреждениях Украины. Комп

  Аптека Альго-Фарм - Украина, Киевская обл., Киев.

  В аптеке «Альго-фарм» Вы можете купить как редко встречающиеся эксклюзивные препараты, т

  ГАНИМЕД НПФ - Украина, Черкасская обл., Черкассы.

  Производство, сервис и обслуживание кольпоскопов C140.   Научно-производственная фирма «

  НОВАТОР ГП - Украина, Хмельницкая обл., Хмельницкий.

  Перечень продукции: Аппарат для местной дарсонвализации КОРОНА. Аппарат импульсной низкочастотной ма

  Медснаб - Украина, Днепропетровская обл., Днепр.

  Продажа качественной медтехники широкого ассортимента по конкурентным ценам.

Медицинский диагностический центр Vitaline
УЗ-диагностика
УЗИ – безболезненный и быстрый метод диагностики, который позволяет определить характеристики ...
Марина
Медицинский центр CitiDoctor
«CITI ДОКТОР» – новый концепт для частной медицины в Украине. Медицинский цен
Положительных: 326

Хочу выразить благодарность, за то, что моя мама и мой сын теперь дышут легко, и все благодаря ...
 (09-27-2021)

Ірина
Медицинский центр CitiDoctor
«CITI ДОКТОР» – новый концепт для частной медицины в Украине. Медицинский цен
Положительных: 326

Вже не перший рік лікуюсь у Запорожець Тетяни Юріївни. Професіонал своєї справи, все завжди на ...
 (09-26-2021)

Юлия Буцько
Медицинский центр CitiDoctor
«CITI ДОКТОР» – новый концепт для частной медицины в Украине. Медицинский цен
Положительных: 326

По длительно текущей проблеме, мне посчастливилось попасть в клинику к врачу высокого ...
 (09-17-2021)

Вадим Турчин
Медицинский центр CitiDoctor
«CITI ДОКТОР» – новый концепт для частной медицины в Украине. Медицинский цен
Положительных: 326

Большое спасибо!!!!! доктору Граболюку Федору Ивановичу за профессионализм и внимательность ...
 (09-13-2021)

Алие
Медицинский центр CitiDoctor
«CITI ДОКТОР» – новый концепт для частной медицины в Украине. Медицинский цен
Положительных: 326

Запорожец Т. Ю. - доктор, который никогда не остаётся равнодушным к проблемам пациента! ...
 (09-09-2021)

Какой поисковой системой Вы пользуетесь?
Яндекс
Google
Mail.ru
Rambler
Апорт
Другой