Вчені з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі виявили, що ранню ознаку хвороби Альцгеймера можна виявити в кишечнику, зокрема в кишковому мікробіомі. Результати дослідження опубліковані у журналі Science Translational Medicine.
Попередні роботи вже вивчали відмінності мікробіому здорових людей та пацієнтів із симптомами деменції. Проте тепер фахівці вперше розглянули кишкові бактерії людей на критичній стадії, що передує появі симптомів. Важливо відзначити, що після формування проявів хвороби Альцгеймера наслідки роботи мозку часто стають незворотними. Щоб ефективно провести терапію потрібно діагностувати захворювання на ранній стадії.
У ході дослідження автори проаналізували 164 учасники, які не мали когнітивних відхилень. Випробувані здали зразки кишкового мікробіому, крові та спинномозкової рідини; їм провели процедури ПЕТ-(позитронно-емісійна томографія) та МРТ-сканування (магнітно-резонансна томографія), а також попросили вести щоденники харчування. Виявилося, що у третини учасників (49 осіб) було виявлено ранню стадію хвороби Альцгеймера на основі накопичення бета-амілоїдного та тау-білка в мозку.
Команда вчених зауважила, що у здорових людей і людей з доклінічною хворобою Альцгеймера види кишкових бактерій помітно відрізняються, попри те, що вони харчуються переважно однаковою їжею. Причому відмінності корелювали з рівнями амілоїдного та тау-білка. Зміни спостерігалися до появи когнітивних симптомів, але не нейродегенерації, яка пов'язана з когнітивними порушеннями.
Відкриття може використовуватися для скринінгу ранньої стадії хвороби Альцгеймера.
Вы можете войти используя:
|