Проте існує ще одна страва, яка може стати її хорошою альтернативою. Про користь цього злаку знали ще на Русі.
Йдеться про жито. Це одна з найважливіших зернових культур, яка широко вирощується в усьому світі. Всі переваги цієї крупи для здоров'я забезпечуються її багатим складом. Рис містить мінерали, вітаміни, різні органічні сполуки, включаючи марганець, мідь, магній, фосфор, вітаміни B-комплексу, харчові волокна і антиоксиданти. Чим же корисна житня каша?
Від каменів у жовчному міхурі
Недавні дослідження показали, що в житі міститься важливий елемент, який допомагає зменшити утворення каменів в жовчному міхурі. Це в деякій мірі пов'язано з впливом клітковини на процес травлення. За словами вчених, вона може знизити кількість жовчних кислот, які є основною причиною появи каменів. Крім того, за рахунок великої кількості харчових волокон в складі, жито може полегшити роботу кишечника, зменшуючи біль в животі і спазми, а також запобігати більш серйозні стани шлунково-кишкового тракту.
Для контролю діабету
Сильні скачки рівня цукру в крові можуть бути небезпечними і викликати діабетичний шок. Оскільки жито швидко не розщеплюється в травному тракті, воно позитивно впливає на рівень глюкози в організмі, з'ясували вчені. Крім того, злак корисний для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Згідно з дослідженням, він полегшує біль в животі і спазми, а також здатний запобігти більш серйозні стани, такі як виразки.
Протираковий потенціал
Дослідження, проведене Інститутом профілактичної медицини, харчування та раку з Фінляндії, показало, що клітковина і біоактивні сполуки в житі мають антиканцерогенні і антиоксидантні властивості. Зокрема, пептид під назвою луназін здатний надавати протиракову дію. Інші дослідження показали, що жито сприяє зниженню ризику колоректального раку і пухлини простати.
Вы можете войти используя:
|